«Φωτιά» στην εκλογολογία έχει φροντίσει να βάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με όσα λέει ή δεν… λέει στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Ήδη οι κομματικοί παράγοντες και ο δημοσιογραφικός κόσμος έχουν ανοίξει τα ημερολόγια και κυκλώνουν τις Κυριακές του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, βάζοντας και διάφορα στοιχήματα για την τελική ημερομηνία.
Τη σπίθα την άναψε ο πρωθυπουργός με την απάντηση του ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά τη ΔΕΘ», έπειτα από σχετική ερώτηση του βουλευτή Βασίλη Υψηλάντη, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τα σενάρια περί φθινοπωρινής κάλπης, εντούτοις, τα τροφοδότησε κατά την ομιλία του στο προσυνέδριο της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά, απέφυγε να επαναλάβει – με κάποιο τρόπο – τη δέσμευση για εκλογές το 2027 ή εξάντληση της τετραετίας και θύμισε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του, αυτά τα επτά χρόνια.
Στα ύψη ο προεκλογικός συναγερμός
Κάποιοι, εντός της παράταξης, εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει στο τραπέζι το φθινοπωρινό εκλογικό χαρτί προκειμένου να σβήσει τις εστίες κριτικής στο εσωτερικό της παράταξης και να αρχίσουν οι βουλευτές και οι υπουργοί να «ιδρώνουν τη φανέλα» υπερασπίζοντας το κυβερνητικό έργο. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει ανεβάσει τον εκλογικό συναγερμό σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, που βάδιζε με χαλαρούς ρυθμούς, αναμένεται να προβεί στα αποκαλυπτήρια του νέου κόμματος τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η επανέκδοση της Πολιτικής Άνοιξης από τον Αντώνη Σαμαρά. «Γκάζι» πατά και η Μαρία Καρυστιανού καθώς η ιδρυτική διακήρυξη του φορέα της – τέθηκε επικεφαλής του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών - θα παρουσιαστεί επίσημα μέσα στον Μάιο.
Metallica και fake φωτογραφίες
Με το εμβληματικό κομμάτι των Enter Sandman των Metallica συνόδευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χθεσινή του ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. Με αυτή την μουσική υπόκρουση, «ντύθηκαν» τα πλάνα του πρωθυπουργού από συγκεντρώσεις της Ν.Δ. ή άλλες πτυχές της πολιτικής του δραστηριότητας. «Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει το ελπιδοφόρο 2030. Με μια πατρίδα ισχυρή, που έρχεται ολοένα και πιο κοντά στην Ευρώπη» ήταν το μήνυμα, προεκλογικής κοπής, στο post του κ. Μητσοτάκη.
Τον γύρο των social media, ωστόσο, έκανε και μία φωτογραφία των Στέλιου Πέτσα και Σοφίας Βούλτεψη που φορούσαν μπλούζα του θρυλικού συγκροτήματος. Η φωτογραφία ήταν ψεύτικη, όπως επιβεβαίωσαν τα δύο γαλάζια στελέχη, καθώς δεν βρίσκονταν στο ΟΑΚΑ το Σάββατο για να παρακολουθήσουν τη συναυλία.

Ο… πλαστογράφος του Διαδικτύου πήρε μία παλιά φωτογραφία των δύο στελεχών από συγκέντρωση στο Σύνταγμα και τους… φόρεσε τα μπλουζάκια των Metallica. Η έμπνευση του, ωστόσο, σταμάτησε εκεί. Δεν φρόντισε να επεξεργαστεί το φόντο που έδειχνε έναν αστυνομικό και ένα ευρύτερο πλάνο της Πλατείας Συντάγματος. Σίγουρα, η κεντρική πλατεία της Αθήνας δεν έχει πολλές ομοιότητες με τον περίβολο του Ολυμπιακού Σταδίου.
Τι θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ;

Τις επιδόσεις του στο TikTok δοκίμασε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Εστίασε στην ανάγκη να σπάσει ο «κύκλος της ανισότητας αμοιβών ανδρών-γυναικών», παρουσιάζοντας τις σχετικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Το βίντεο αυτό, έπεσε και στα χέρια της Νίκης Κεραμέως, που έχει προαναγγείλει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας.
Η υπουργός Εργασίας δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Με ανάρτηση της χαρακτήρισε «καλοδεχούμενες και ας άργησαν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ». Ακολούθως, έθεσε το ερώτημα αν «σε αυτό θα ψηφίσει θετικά το ΠΑΣΟΚ, ή θα ακολουθήσει το στείρο και ανακόλουθο δρόμο που χάραξε στο νομοσχέδιο της Ιστορικής Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας για την ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στο οποίο ψήφισε ΟΧΙ επί της αρχής και ΝΑΙ στα βασικά άρθρα». Μέχρι χθες, δεν υπήρξε απάντηση από τον Ανδρουλάκη ούτε στο TikTok, ούτε μέσω ανακοίνωσης. Αν και το πρώτο σήμα, όπως εικάζουν οι περισσότεροι, θα το δώσει ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς που έχει την επαγγελματική ιδιότητα του εργατολόγου…
Ο φακός στις «συριζαϊκές» παρουσίες
Για την «κυβερνώσα Αριστερά της Νέας Εποχής» θα μιλήσει, απόψε το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση που οργανώνουν ομάδες υποστηρικτών του στο Χαλάνδρι. Ο φακός, ωστόσο, θα είναι περισσότερο στραμμένος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς που θα παραβρεθούν. Οι «φευγάτοι» για την Ιθάκη έχουν μπει στο μάτι των συντρόφων τους, που δεν επιθυμούν ταξίδια στις θάλασσες που οραματίζεται ο πρώην πρωθυπουργός. Σίγουρα θα δώσει το παρών ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ενώ ανάλογες σκέψεις κάνουν βουλευτές και στελέχη που κατέχουν καίρια πόστα στο οργανόγραμμα της Κουμουνδούρου. Ακούγεται ότι ο Παύλος Πολάκης, που έχει κόψει τους δεσμούς με τον Τσίπρα, θα είναι πάνω από το πληκτρολόγιο ώστε να περιλάβει τους «συριζαίους» που θα πάνε στην εκδήλωση.
Οι εκτιμήσεις του Άδωνι για τον… δεύτερο
«Ο Τσίπρας θα είναι δεύτερος, έχει ταλέντο. Ο Ανδρουλάκης είναι κατσούφης» τόνισε πρόσφατα ο Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας ένα διάλειμμα από τις αιχμές που εκτοξεύει κατά του Νίκου Δένδια. Πολιτικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας αποτυπώνει τους μύχιους πόθους της κυβέρνησης. Ποιοι είναι αυτοί; Να αρχίσει να «τσιμπάει» σε ποσοστά ο Τσίπρας ώστε να αποτελέσει «φόβητρο» για μετριοπαθείς – κεντρώους πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από τη ΝΔ. Ήδη, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι κορυφαίοι υπουργοί ανασύρουν μνήμες «2015» που θα αποτελέσουν ξανά κεντρικό μοχλό στο παιχνίδι της συσπείρωσης.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.